w kuchni
Pokaż wszystkie...
unire - dodać/połączyć/zjednoczyć
affettare - kroić na plastry
rosolare - przypiec/ przyrumienić
battere - ubijać
friggere - smażyć
sugo (m.) - sos
pizzico (m.) - szczypta
dorato - złotawy
mescolare - mieszać
tritare - siekać
vivo - żywy/intensywny
ogni tanto - czasami
vapore (m.) - para
cuocere al forno - upiec w piekarniku
fuoco (m.) - ogień
fare vedere a - pokazać komuś
griglia (f.) ruszt/gril
passata (m.) - przecier pomidorowy
spedo (m.) - rożen
legno (m.) - drewno
rompere - zbić/złamać
ingrediente (m.) - składnik
grosso - duży/gruby
à la julienne (pokrojony) w zapałki
scolapasta (m.) - durszlak
tagliuzzare - szatkować
spezzettare - rozdrabniać
finemente - drobno/delikatnie
apribottiglie (m.) otwieracz do butelek
paletta (f.) - łopatka do mieszania
preparazione (f.) - przygotowanie
grattugiare - trzeć na tarce
gratinare - zapiekać
bollire - gotować
pirofila (f.) - naczynie żaroodporne
buon appetito! - smacznego
lento - wolny
al dente - na półtwardo
salare - solić
versare - wlewać/nasypać/przelewać
cubetto (m.) kostka
basilico (m.) - bazylia
apriscatole (m.) - otwieracz do konserw
fare capire a - wytłumaczyć komuś
casseruola (f.) - rondel
spicchio (m.) - ząbek (czosnku)
macinare - mleć
cucina - kuchnia
aggiungere - dodać/dolać/doliczyć
impasto (m.) - mieszanka/zagniecione ciasto
pelare - obierać/skubać
in cucina - w kuchni
piastra (f.) - patelnia grilowa
ricetta (m.) - przepis
cottura (f.) - gotowanie/ czas gotowania
tagliare - kroić
affettare - kroić na plastry
rosolare - przypiec/ przyrumienić
battere - ubijać
friggere - smażyć
sugo (m.) - sos
pizzico (m.) - szczypta
dorato - złotawy
mescolare - mieszać
tritare - siekać
vivo - żywy/intensywny
ogni tanto - czasami
vapore (m.) - para
cuocere al forno - upiec w piekarniku
fuoco (m.) - ogień
fare vedere a - pokazać komuś
griglia (f.) ruszt/gril
passata (m.) - przecier pomidorowy
spedo (m.) - rożen
legno (m.) - drewno
rompere - zbić/złamać
ingrediente (m.) - składnik
grosso - duży/gruby
à la julienne (pokrojony) w zapałki
scolapasta (m.) - durszlak
tagliuzzare - szatkować
spezzettare - rozdrabniać
finemente - drobno/delikatnie
apribottiglie (m.) otwieracz do butelek
paletta (f.) - łopatka do mieszania
preparazione (f.) - przygotowanie
grattugiare - trzeć na tarce
gratinare - zapiekać
bollire - gotować
pirofila (f.) - naczynie żaroodporne
buon appetito! - smacznego
lento - wolny
al dente - na półtwardo
salare - solić
versare - wlewać/nasypać/przelewać
cubetto (m.) kostka
basilico (m.) - bazylia
apriscatole (m.) - otwieracz do konserw
fare capire a - wytłumaczyć komuś
casseruola (f.) - rondel
spicchio (m.) - ząbek (czosnku)
macinare - mleć
cucina - kuchnia
aggiungere - dodać/dolać/doliczyć
impasto (m.) - mieszanka/zagniecione ciasto
pelare - obierać/skubać
in cucina - w kuchni
piastra (f.) - patelnia grilowa
ricetta (m.) - przepis
cottura (f.) - gotowanie/ czas gotowania
tagliare - kroić