w kuchni
apriscatole (m.)
otwieracz do konserw
Pokaż wszystkie...
impasto (m.) - mieszanka/zagniecione ciasto
bollire - gotować
tagliare - kroić
versare - wlewać/nasypać/przelewać
fare vedere a - pokazać komuś
preparazione (f.) - przygotowanie
ricetta (m.) - przepis
finemente - drobno/delikatnie
lento - wolny
fare capire a - wytłumaczyć komuś
à la julienne (pokrojony) w zapałki
in cucina - w kuchni
ingrediente (m.) - składnik
spicchio (m.) - ząbek (czosnku)
piastra (f.) - patelnia grilowa
cottura (f.) - gotowanie/ czas gotowania
rosolare - przypiec/ przyrumienić
gratinare - zapiekać
pelare - obierać/skubać
casseruola (f.) - rondel
fuoco (m.) - ogień
scolapasta (m.) - durszlak
grattugiare - trzeć na tarce
sugo (m.) - sos
cubetto (m.) kostka
friggere - smażyć
al dente - na półtwardo
battere - ubijać
tagliuzzare - szatkować
spezzettare - rozdrabniać
legno (m.) - drewno
pirofila (f.) - naczynie żaroodporne
vapore (m.) - para
griglia (f.) ruszt/gril
cuocere al forno - upiec w piekarniku
apribottiglie (m.) otwieracz do butelek
tritare - siekać
mescolare - mieszać
grosso - duży/gruby
ogni tanto - czasami
passata (m.) - przecier pomidorowy
basilico (m.) - bazylia
rompere - zbić/złamać
aggiungere - dodać/dolać/doliczyć
vivo - żywy/intensywny
apriscatole (m.) - otwieracz do konserw
unire - dodać/połączyć/zjednoczyć
dorato - złotawy
pizzico (m.) - szczypta
paletta (f.) - łopatka do mieszania
cucina - kuchnia
salare - solić
macinare - mleć
spedo (m.) - rożen
buon appetito! - smacznego
affettare - kroić na plastry
bollire - gotować
tagliare - kroić
versare - wlewać/nasypać/przelewać
fare vedere a - pokazać komuś
preparazione (f.) - przygotowanie
ricetta (m.) - przepis
finemente - drobno/delikatnie
lento - wolny
fare capire a - wytłumaczyć komuś
à la julienne (pokrojony) w zapałki
in cucina - w kuchni
ingrediente (m.) - składnik
spicchio (m.) - ząbek (czosnku)
piastra (f.) - patelnia grilowa
cottura (f.) - gotowanie/ czas gotowania
rosolare - przypiec/ przyrumienić
gratinare - zapiekać
pelare - obierać/skubać
casseruola (f.) - rondel
fuoco (m.) - ogień
scolapasta (m.) - durszlak
grattugiare - trzeć na tarce
sugo (m.) - sos
cubetto (m.) kostka
friggere - smażyć
al dente - na półtwardo
battere - ubijać
tagliuzzare - szatkować
spezzettare - rozdrabniać
legno (m.) - drewno
pirofila (f.) - naczynie żaroodporne
vapore (m.) - para
griglia (f.) ruszt/gril
cuocere al forno - upiec w piekarniku
apribottiglie (m.) otwieracz do butelek
tritare - siekać
mescolare - mieszać
grosso - duży/gruby
ogni tanto - czasami
passata (m.) - przecier pomidorowy
basilico (m.) - bazylia
rompere - zbić/złamać
aggiungere - dodać/dolać/doliczyć
vivo - żywy/intensywny
apriscatole (m.) - otwieracz do konserw
unire - dodać/połączyć/zjednoczyć
dorato - złotawy
pizzico (m.) - szczypta
paletta (f.) - łopatka do mieszania
cucina - kuchnia
salare - solić
macinare - mleć
spedo (m.) - rożen
buon appetito! - smacznego
affettare - kroić na plastry