w kuchni
Pokaż wszystkie...
paletta (f.) - łopatka do mieszania
in cucina - w kuchni
fuoco (m.) - ogień
spedo (m.) - rożen
fare vedere a - pokazać komuś
piastra (f.) - patelnia grilowa
ogni tanto - czasami
gratinare - zapiekać
legno (m.) - drewno
spezzettare - rozdrabniać
grosso - duży/gruby
ricetta (m.) - przepis
impasto (m.) - mieszanka/zagniecione ciasto
pelare - obierać/skubać
dorato - złotawy
fare capire a - wytłumaczyć komuś
buon appetito! - smacznego
vivo - żywy/intensywny
tagliare - kroić
ingrediente (m.) - składnik
grattugiare - trzeć na tarce
sugo (m.) - sos
rompere - zbić/złamać
salare - solić
cucina - kuchnia
unire - dodać/połączyć/zjednoczyć
affettare - kroić na plastry
apriscatole (m.) - otwieracz do konserw
mescolare - mieszać
griglia (f.) ruszt/gril
macinare - mleć
versare - wlewać/nasypać/przelewać
friggere - smażyć
pirofila (f.) - naczynie żaroodporne
aggiungere - dodać/dolać/doliczyć
rosolare - przypiec/ przyrumienić
scolapasta (m.) - durszlak
al dente - na półtwardo
à la julienne (pokrojony) w zapałki
preparazione (f.) - przygotowanie
vapore (m.) - para
lento - wolny
cottura (f.) - gotowanie/ czas gotowania
basilico (m.) - bazylia
passata (m.) - przecier pomidorowy
cuocere al forno - upiec w piekarniku
apribottiglie (m.) otwieracz do butelek
finemente - drobno/delikatnie
spicchio (m.) - ząbek (czosnku)
casseruola (f.) - rondel
bollire - gotować
tagliuzzare - szatkować
pizzico (m.) - szczypta
battere - ubijać
cubetto (m.) kostka
tritare - siekać
in cucina - w kuchni
fuoco (m.) - ogień
spedo (m.) - rożen
fare vedere a - pokazać komuś
piastra (f.) - patelnia grilowa
ogni tanto - czasami
gratinare - zapiekać
legno (m.) - drewno
spezzettare - rozdrabniać
grosso - duży/gruby
ricetta (m.) - przepis
impasto (m.) - mieszanka/zagniecione ciasto
pelare - obierać/skubać
dorato - złotawy
fare capire a - wytłumaczyć komuś
buon appetito! - smacznego
vivo - żywy/intensywny
tagliare - kroić
ingrediente (m.) - składnik
grattugiare - trzeć na tarce
sugo (m.) - sos
rompere - zbić/złamać
salare - solić
cucina - kuchnia
unire - dodać/połączyć/zjednoczyć
affettare - kroić na plastry
apriscatole (m.) - otwieracz do konserw
mescolare - mieszać
griglia (f.) ruszt/gril
macinare - mleć
versare - wlewać/nasypać/przelewać
friggere - smażyć
pirofila (f.) - naczynie żaroodporne
aggiungere - dodać/dolać/doliczyć
rosolare - przypiec/ przyrumienić
scolapasta (m.) - durszlak
al dente - na półtwardo
à la julienne (pokrojony) w zapałki
preparazione (f.) - przygotowanie
vapore (m.) - para
lento - wolny
cottura (f.) - gotowanie/ czas gotowania
basilico (m.) - bazylia
passata (m.) - przecier pomidorowy
cuocere al forno - upiec w piekarniku
apribottiglie (m.) otwieracz do butelek
finemente - drobno/delikatnie
spicchio (m.) - ząbek (czosnku)
casseruola (f.) - rondel
bollire - gotować
tagliuzzare - szatkować
pizzico (m.) - szczypta
battere - ubijać
cubetto (m.) kostka
tritare - siekać