w kuchni
unire
dodać/połączyć/zjednoczyć
Pokaż wszystkie...
apriscatole (m.) - otwieracz do konserw
al dente - na półtwardo
à la julienne (pokrojony) w zapałki
passata (m.) - przecier pomidorowy
ingrediente (m.) - składnik
vapore (m.) - para
griglia (f.) ruszt/gril
ogni tanto - czasami
battere - ubijać
lento - wolny
pelare - obierać/skubać
cuocere al forno - upiec w piekarniku
dorato - złotawy
basilico (m.) - bazylia
tagliare - kroić
aggiungere - dodać/dolać/doliczyć
bollire - gotować
salare - solić
paletta (f.) - łopatka do mieszania
vivo - żywy/intensywny
spezzettare - rozdrabniać
friggere - smażyć
fare capire a - wytłumaczyć komuś
buon appetito! - smacznego
cubetto (m.) kostka
macinare - mleć
gratinare - zapiekać
grosso - duży/gruby
finemente - drobno/delikatnie
impasto (m.) - mieszanka/zagniecione ciasto
legno (m.) - drewno
scolapasta (m.) - durszlak
cottura (f.) - gotowanie/ czas gotowania
apribottiglie (m.) otwieracz do butelek
casseruola (f.) - rondel
affettare - kroić na plastry
grattugiare - trzeć na tarce
in cucina - w kuchni
tritare - siekać
tagliuzzare - szatkować
mescolare - mieszać
piastra (f.) - patelnia grilowa
fare vedere a - pokazać komuś
pirofila (f.) - naczynie żaroodporne
fuoco (m.) - ogień
ricetta (m.) - przepis
preparazione (f.) - przygotowanie
versare - wlewać/nasypać/przelewać
rosolare - przypiec/ przyrumienić
sugo (m.) - sos
rompere - zbić/złamać
pizzico (m.) - szczypta
cucina - kuchnia
spicchio (m.) - ząbek (czosnku)
spedo (m.) - rożen
unire - dodać/połączyć/zjednoczyć
al dente - na półtwardo
à la julienne (pokrojony) w zapałki
passata (m.) - przecier pomidorowy
ingrediente (m.) - składnik
vapore (m.) - para
griglia (f.) ruszt/gril
ogni tanto - czasami
battere - ubijać
lento - wolny
pelare - obierać/skubać
cuocere al forno - upiec w piekarniku
dorato - złotawy
basilico (m.) - bazylia
tagliare - kroić
aggiungere - dodać/dolać/doliczyć
bollire - gotować
salare - solić
paletta (f.) - łopatka do mieszania
vivo - żywy/intensywny
spezzettare - rozdrabniać
friggere - smażyć
fare capire a - wytłumaczyć komuś
buon appetito! - smacznego
cubetto (m.) kostka
macinare - mleć
gratinare - zapiekać
grosso - duży/gruby
finemente - drobno/delikatnie
impasto (m.) - mieszanka/zagniecione ciasto
legno (m.) - drewno
scolapasta (m.) - durszlak
cottura (f.) - gotowanie/ czas gotowania
apribottiglie (m.) otwieracz do butelek
casseruola (f.) - rondel
affettare - kroić na plastry
grattugiare - trzeć na tarce
in cucina - w kuchni
tritare - siekać
tagliuzzare - szatkować
mescolare - mieszać
piastra (f.) - patelnia grilowa
fare vedere a - pokazać komuś
pirofila (f.) - naczynie żaroodporne
fuoco (m.) - ogień
ricetta (m.) - przepis
preparazione (f.) - przygotowanie
versare - wlewać/nasypać/przelewać
rosolare - przypiec/ przyrumienić
sugo (m.) - sos
rompere - zbić/złamać
pizzico (m.) - szczypta
cucina - kuchnia
spicchio (m.) - ząbek (czosnku)
spedo (m.) - rożen
unire - dodać/połączyć/zjednoczyć